KV260 Kria Starter Kit Series: 1 - Power and Boot Up

KV260 starter kit birden fazla OS altyapısını destekler özellikte. Ancak bu board ilk bootup yapılacagı zaman Xilinx tarafından tavsiye edilen sürecleri takip etmek faydalı olur diye düşündüm. Ben de o yüzden aşagıdaki linkte yer alan Getting Started adımlarını takip ettim. 

https://www.amd.com/en/products/system-on-modules/kria/k26/kv260-vision-starter-kit/getting-started-ubuntu/getting-started.html

Dolayısıyla ilk basta donanımın çalışıp çalışmadıgını basitçe test edebilmemi sağlayacağını düşündüğüm için Ubuntu işletim sistemini kurmak istedim. Bunu yaparken yukarıdaki içerikte olmayan bazı önemli detayları bu yazıda sırasıyla anlatacağım.

Öncelikle Getting Started içeriğinde varsayılan işletim sistemi Ubuntu 22.04 sürümü olarak anlatılmış ancak KV260 elimize ulaştığında üzerindeki QSPI Flash bellekte yer alan bootloader sürümü Ubuntu 22.04'ü direkt olarak çalıştırabilecek bootloader versiyonu değil. Dolayısıyla öncelikle board'umuzun Firmware Update ya da Bootloader Update dediğimiz sürecini gerçekleştirmemiz lazım. Bildiğimiz üzere OS tabanlı sistemlerde esas dosya sistemini yani bizim için Linux dosya sisteminin çalışmasını sağlayan bir ilk aşama yazılımı vardır. Buna Bootloader diyoruz. Dolayısıyla bunu düzgün kuramazsak ikinci aşamada çalışacak dosya ya da işletim sistemi düzgün çalışamaz. O zaman önce Xilinx'in tavsiye ettiği adımları gerçekleştirip Boot yazılımını güncelleyelim.

Bunu yapabilmek için öncelikle kart üzerinde QSPI Flash içerisinde üretim sırasında gömülmüş olan varsayılan Bootloader'ı kullanarak onla uyumlu olan Ubuntu 20.04 işletim sistemini ayağa kaldıracağız. Bunu yapabilmek için:

    1. Formatlanmış ya da yeni açılmış bir SD kart'ın içerisine 'balenaEtcher' programını kullanarak Ubuntu'yu flash edelim.


    2. SD kartımız hazır olduktan sonra Kria Board üzerindeki SD kart slotuna yerleştirip 12V-3A'lik güç kaynağını bağlayalım. Kria board güç alır almaz devreye gücü verecek ve kartımız aktif hale gelecektir. 

    3. Putty ya da Teraterm programlarını (Windows kullanıyorsak) çalıştırıp baud rate: 115200 ayarı ile seri baglantımızı yapalım. Boot süreci 2-3 dakika sürebilir. 

    4. Varsayılan kullanı adı: ubuntu, şifre:ubuntu olarak gireceğiz ve bizden yeni şifre ayarlamamızı isteyecek sistem. Bunu da yapıp sistemi düzgün şekilde çalıştırmış olmamız gerekiyor. 

Eğer HDMI bağlantımız varsa klasik Ubuntu Desktop arayüzüne erişmiş olmamış lazım. HDMI kullanmıyorsak dosya sisteminde gezinip incelemer yapabiliriz. Tabi ki 'ping 8.8.8.8' komutu ile internet baglantısı testi de yapmak önemli bir adım.

FIRMWARE (BOOTLOADER) UPDATE

Bu adımda öncelikle Xilinx Development & Demonstration Environment denen ortamı kurmamız lazım:

https://xilinxwiki.atlassian.net/wiki/spaces/A/pages/2037317633/Getting+Started+with+Certified+Ubuntu+20.04+LTS+for+Xilinx+Devices#%5BinlineExtension%5DSet-up-the-Xilinx-Development-%26-Demonstration-Environment-for-Ubuntu-20.04-LTS

Halihazırda henüz Ubuntu 20.04'te oldugumuz için aşağıdaki komutu çalıştırırken sonda '1.x' ibraresi olmasına dikkat edelim. 22.04 'te ise 2.x olacak bu kısım:

sudo snap install xlnx-config --classic --channel=1.x

xlnx-config paketini başarıyla kurduktan sonra artık FW update kısmına geçebilirz:

Aşağıdaki linkte yer alan 'BOOT FW Update Process' kısmındaki adımları izleyecez. Tabiki Ubuntu 22.04 için uygun olan FW versiyonunu indirip ilerleyecez: Xilinx download - 2022.1_update3_BOOT.BIN

https://xilinx-wiki.atlassian.net/wiki/spaces/A/pages/1641152513/Kria+SOMs+Starter+Kits#K26-Embedded-Linux-(Yocto)

Aşağıdaki komutunu çalıştırıyoruz ve QSPI Flash içerisinde yeni image yazma süreci gerçekleştirilir. Birkaç dakika sürecektir.

sudo xlnx-config --xmutil bootfw-update <dosya_ismi.BIN>   

Bu işlem tamamlandıktan sonra artık Kria Board'un gücünü kesip SD kartı çıkartabiliriz. Şimdi ise SD kart'ı formatlayıp içerisine Ubuntu 22.04 imajını yazarız ve tekrar Board'umuza takar gücü verir ve boot olmasını sağlarız.

REFERANSLAR

https://www.youtube.com/watch?v=N6UBuat8f2U&t=902s

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KV260 Kria Starter Kit Series: 3 - Petalinux Install and Boot

KV260 Kria Starter Kit Series: 2 - Smartcam Application (Ubuntu)